Facebook u obrazovanju – vaša odluka

facebook_50Odgovornim korištenjem i Facebook može biti dio obrazovanja.

Sinonim za društvene mreže je Facebook, najveća i najčešće spominjana društvena mreža. Kako je raširen i lako dostupan često je prvi odabir učitelja i učenika za online komunikaciju. Najčešći argument koji čujemo je “Pa svi su već na Facebooku, zašto ga ne bismo koristili?”. Moj odgovor na to je “I kafići su mjesta na kojima možemo pronaći dosta učenika pa nam to nije razlog da nastavu premjestimo tamo.”

Facebook je komercijalna društvena mreža što znači da zarađuje trgovinom našim podacima. Facebook prikuplja o nama razne podatke, prema njima odabire reklame koje se prikazuju i nudi nam razne proizvode. Prikupljene podatke dijele s trećim osobama tako da i druge tvrtke imaju koristi od tih podataka. Što sve Facebook prikuplja i na koji način dijeli podatke pročitajte u njihovim Uvjetima korištenja, koje ste prihvatili pri registraciji. Da, to je ono kad stavite kvačicu i kliknete Dalje bez da pročitate na što ste pristali.

Planirate li koristiti Facebook s učenicima, nužan uvjet je da budu stariji od 13 godina; to je ograničenje prema američkom zakonu, a prema Hrvatskom granica maloljetništva je 18 godina. Obzirom da su gotovo svi učenici u našim školama mlađi od 18 godina obavezno pribavite pisano dopuštenje roditelja da s učenicima koristite Facebook. Učenici sami stvaraju korisničke račune za Facebook i vi nad njihovim aktivnostima na Facebooku nemate nikakvu mogućnost nadzora. Dakle, morate uspostaviti vezu povjerenja prema učenicima i dobro ih poučiti o odgovornom i primjerenom korištenju društvenih mreža, pogotovo o prekomjernom dijeljenju online. Prvi korak u tome je da zajednički proučite osnove privatnosti na Facebooku, dogovorite vaša pravila korištenja te eventualne kazne za njihovo kršenje.

Facebook je zasigurno moćna društvena mreža koju možemo iskoristiti za obrazovanje jer nam omogućava jednostavno povezivanje s drugim učiteljima i učenicima, prikupljanje i objavljivanje sadržaja, diskutiranje, praćenje aktivnosti drugih ljudi, kampanja ili tvrtki te građanski aktivizam. Ukoliko tek počinjete koristiti Facebook s učenicima predlažemo da krenete polako i oprezno. Najprije sredite svoj profil, budite svjesni da će učenici moći vidjeti vaše objave i fotografije pa zaštitite svoju privatnost. Neki učitelji to rješavaju tako da imaju jedan privatni i jedan poslovni profil na Facebooku, no tako pokazujete učenicima da imate dvostruka mjerila te da njima govorite jedno, a sami se ponašate na drugačiji način. Nakon toga napravite zatvorenu grupu samo za vaše učenike, možda je dobro da za početak bude i tajna da nikome ne bude javno dostupna. Tu zatvorenu grupu iskoristite kao virtualno okruženje za eksperimente s društvenim mrežama, isprobajte u njoj različite aktivnosti, pratite ponašanje i aktivnosti učenika te naravno svoje aktivnosti. Prema potrebi napravite dodatne radionice uživo kako biste se i vi i učenici osjećali što bolje i sigurnije u online okruženju. Ukoliko svi ti eksperimenti prođu dobro, zajedno s učenicima osmislite neke nove aktivnosti, možda izradu stranica, povezivanje s drugim učenicima, javno predstavljanje razrednih aktivnosti ili kao platformu za školske, nacionalne i internacionalne projekte.

Kao inspiraciju za načine korištenja Facebooka s učenicima pogledajte ovih nekoliko ideja, primjere korištenja Facebooka u nastavi Povijesti, sto prijedloga za korištenje Facebooka u obrazovanju.

Za Facebook kao i za ostale online alate vrijedi osnovno pravilo – vi kao učitelj morate znati što radite. Zašto ste odabrali baš Facebook, koje mogućnosti za napredovanje će pružiti vašim učenicima, na koji način ćete zaštititi učenike te kako ćete pred kolegama i roditeljima opravdati njegovo korištenje. Znate li odgovore na sva ta pitanja, onda ste na sigurnoj strani i Facebook će biti koristan dodatak vašim metodama poučavanja.

Twitter – kako ga primijeniti u obrazovanju

Twitter-20KZnate li što želite reći, kratke poruke u Twitteru su prava stvar za vas.

Twitter je meni osobno omiljena mreža i koristim je na drugačiji način od svih ostalih. Twitter je meni izvor novih informacija, virtualna mreža za učenje i profesionalni razvoj, mjesto na kojem ću pronaći kvalitetne informacije iz svijeta obrazovanja i povezati se s profesionalcima koji se bave učenjem i poučavanjem. Dakle, kao mrežu za vaš osobni profesionalni razvoj preporučam Twitter.

Nužni preduvjeti

No, pogledamo li mogućnosti rada u Twitteru s učenicima, odmah ćemo naići na ograničenja. Twitter je komercijalna mreža za odrasle. Korisnički račun na Twitteru smijete imati ukoliko ste stariji od 13 godina. Ograničenje od 13 godina povezano je s američkim zakonom – COPPA – Children’s Online Privacy Protection Act koji zabranjuje prikupljanje osobnih podataka djece mlađe od 13 godina. Naravno, taj zakon ne vrijedi u Hrvatskoj. Po našim zakonima privatnost djece i maloljetnika zaštićena je do njihove 18. godine. Stoga imajte na umu da ako je nešto u dozvoljeno po američkim ne znači da je dozvoljeno po Hrvatskim zakonima. Radite li s djecom mlađom od 13 godina nemojte koristiti Twitter s njima jer ste pritom vi odgovorni za zaštitu njihovih osobnih podataka odnosno za kršenje Kaznenog zakona i Zakona o zaštiti osobnih podataka.

Ukoliko su vaši učenici stariji od 13 godina, prije nego što počnete koristiti Twitter trebaju vam pisana dopuštenja roditelja. Obavezno pročitajte te protumačite učenicima i roditeljima Twitterovu politiku privatnosti twitter.com/privacy i uputite ih na stranice sa savjetima roditeljima za zaštitu privatnosti djece bit.ly/tw-roditelji. Pročitajte savjete za učitelje (bit.ly/tw-ucitelji) i provjerite znaju li učenici kako obrisati tweet, blokirati osobe, zaštititi zaporke, ne odavati lokaciju, gdje mogu potražiti pomoć te jesu li svjesni da je Twitter javni prostor.

Započnite sa zatvorenim profilima

Zadovoljili ste sve preduvjete,  razgovarali s učenicima i roditeljima i još uvijek želite koristiti Twitter -onda zaista znate što želite :). Za stvaranje korisničkog računa na Twitteru, učenicima će trebati e-mail račun, a korisničko ime ne mora biti njihovo ime i prezime.
twitter followersTwitter nema mogućnost stvaranja zatvorenih grupa no zato ima mogućnost stvaranja zatvorenih profila. Svakako s učenicima prođite postavke profila kako biste bili sigurni da su zaštićeni. Postavke profila podešavate odabirom Settings > Security and Privacy. U odjeljku Security možete označiti Require personal information to reset my password pa ćete dodatno zaštititi korisnički račun povezivanjem s mobilnim telefonom.
U odjeljku Privacy dopuštate označavanje na fotografijama, početno stavite Do not allow anyone to tag me in photos te označite Protect my Tweets. Sve ostale postavke neka budu neoznačene. Odabirom Protect my Tweets omogućava se da tweeetove vide samo osobe kojima ste to dozvolili, dakle tweetovi nisu javno vidljivi. Sljedeći korak je povezivanje svih učenika međusobno tako da se međusobno prate (follow).

Primjeri korištenja Twittera:

  • strukturirani zadaci – tijekom gledanja filma (ili neke slične aktivnosti) učenici daju svoje mišljenje ili odgovaraju na pitanja putem Twittera
  • rasprava – zadana je tema i učenici izražavaju svoje stavove, komentiraju tuđe i argumentiraju
  • stvaranje priče – svojim porukama učenici stvaraju nove priče koje se nadovezuju ili imaju usporedne tokove
  • istraživanje – učenici prikupljaju i objavljuju informacije o zadanoj temi. Uz tweet se mogu objavljivati slike, video ili poveznice
  • podsjetnici i dodatne informacije.

Kako ne bi sve te poruke nestale trebate ih poslije prikupiti, možete to napraviti s programima Storify ili Tagboard. Pametno je uvesti oznake (#hashtag) kako biste lakše prikupili učeničke objave. Meni osobno Tagboard je omiljeni program za svupljanje tweetova s konferencija i događanja.

Učitelji nemaju nikakve mogućnosti nadzora nad učeničkim računima niti nad njihovom međusobnom komunikacijom stoga dobar dio vašeg zajedničkog korištenja Twittera počiva na povjerenju.

Ne zaboravite da je važno da pri korištenju mreža odvojite svoj osobni život od profesionalnog pa možda ne bi bilo loše da imate zaseban Twitter profil koji koristite s učenicima.

eTwinning – EU društvena mreža za školarce

etweTwinning je mreža škola, zajednica učitelja i platforma za međunarodne obrazovne projekte. eTwinning upravo navršava 10 godina, a u njegovom virtualnom okruženju pronaći ćete učitelje i učenike iz 42 zemlje. Portal eTwinning glavno je mjesto suradnje i susreta, omogućava učiteljima pronalaženje projektnih partnera, otvaranje novih projekata ili sudjelovanje u postojećima, razmjenu ideja i primjera dobre prakse te kontinuirani profesionalni razvoj kroz razne webinare, radionice ili grupe.
eTwinning je važan dio Erasmus+ programa Europske unije u području obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta. Svaka država članica ima svoju nacionalnu službu za podršku, a u Hrvatskoj je to Agencija za mobilnost i programe Europske unije.

U dobrom društvu

eTwinning nije osnovno zamišljen kao društvena mreža, ili bolje rečeno nije samo društvena mreža. Na eTwinningu ste uvijek sigurni da je osoba s kojom komunicirate također učitelj. Svi članovi se nakon registracije provjeravaju na nacionalnoj razini i ako se ne radi o odgojno-obrazovnom djelatniku korisnički račun se briše. Dakle, naša nacionalna agencija AMPEU garantira za svakog od nas da smo ono kako se predstavljamo. Profil, zid, forume, grupe, učiteljske sobe te e-mail na Radnoj površini eTwinninga možete koristiti kako biste se povezali s kolegama, raspravljali, razmjenjivali ideje i dijelili sadržaje. eTwinneri su vrlo pozitivna, otvorena, kreativna i dobra “vrsta ljudi” i sigurna sam da ćete u njihovom društvu biti još bolji učitelji. Na portal eTwinning.net učenici nemaju pristup tako da je taj dio namijenjen isključivo učiteljima.

Virtualno mjestoza druženje

Želite li napraviti sigurno virtualno okruženje za učenike trebate na eTwinningu pokrenuti projekt. Nužan uvjet za projekt je jedan partner iz neke druge škole, s tim da od ove školske godine postoje i nacionalni projekti tako da vam partner može biti i kolegica ili kolega iz Hrvatske.
Nakon što ste s kolegama iz drugih škola dogovorili i pokrenuli projekt, započinjete rad u posebnom okruženju za projekte TwinSpaceu. TwinSpace je “dom” vašeg projekta u koji dodajete elemente koji su potrebni za suradnju, komunikaciju i objavljivanje sadržaja te pozivate članove. Svaki učitelj pritom poziva, uključuje i prati rad svojih učenika tako da možete biti sigurni da vaši učenici zaista komuniciraju s vršnjacima, a ne nekim nepoznatim osobama. Kao što AMPEU garantira za učitelje, tako svaki učitelj garantira za svoje učenike koje je uključio u projekt.

Privatnost i sigurnost

Prije nego li počnete koristiti eTwinning s učenicima pribavite pisane dozvole od roditelja da dozvoljavaju djeci sudjelovanje te da vama dozvoljavaju objavu njihovih radova, fotografija, videa i ostalih oblika podataka kojima se dijete može identificirati (prema Zakonu o zaštiti osobnih podataka).
Podaci koje objavljujete na eTwinningu i podaci koje ste dali prilikom prijave na eTwinning zaštićeni su prema Uredbi (EC) 45/2001 Europskog parlamenta i Vijeća, a pristup njima je ograničen na eTwinning članove, EACEA, Europsku Komisiju te Središnju i Nacionalnu službu za podršku. Izričito navode da te podatke ne dijele s trećim osobama niti koriste u marketinške svrhe. Cjelovitu Izjavu o privatnosti pročitajte na stranici: bit.ly/etw-privatnost.
Prijavom na eTwinning Portal prihvaćate osnovne principe eTwinning zajednice učitelja zasnovane na povjerenju i suradnji te prihvaćate eTwinning kodeks ponašanja, pročitajte ga na stranici bit.ly/etw-kodeks. Završna rečenica Kodeksa je: “eTwinning tim brine o eTwinnerima i bilo kakva zloupotreba gore navedenog kodeksa ponašanja neće se tolerirati.” Što ujedno znači da ste na pravom mjestu 🙂

Dakle, eTwinning nije samo mreža škola, on je i društvena mreža, mjesto za druženje, razmjenu mišljenja i realizaciju raznih ideja. Želite li virtualno okruženje koje omogućava online komunikaciju i suradnju svakako isprobajte eTwinning.

Yammer – poslovna mreža postaje obrazovna

yammerIskoristite prednosti pristupa Yammeru s @skole korisničkim računima.

Društvene mreže riskantne su jer puno učenika dijeli previše podataka o sebi, prijateljima i obitelji bez razmišljanja objavljuju zlobne poruke ili čak šire govor mržnje. Pri korištenju društvenih mreža u obrazovanju moramo obratiti pažnju na tri ključna izazova: zaštita učeničkih podataka, upozoravanje učenika o prekomjernom online dijeljenju te prevencija elektroničkog nasilja.

Koliko je sigurno?

Sve navedeno razlog je da date priliku Yammeru kao sigurnom okruženju za učenje. Kako je Office 365 postao dostupan svim učenicima i učiteljima u Hrvatskoj, Yammer je također besplatno dostupan korištenjem našeg nacionalnog digitalnog identiteta AAI. To znači da u okruženje Yammera na domeni @skole.hr mogu ući samo osobe s @skole.hr identitetom, dakle učenici, učitelji i ostali djelatnicu u hrvatskim osnovnim i srednjim školama. Kako su AAI korisnički računi jedinstveni svaki od njih identificira osobu s kojom komuniciramo ili surađujemo u Yammeru, što ga čini sigurnim mjestom za učenike, uključivši i maloljetnike.

Iako su @skole.hr korisnički računi isti oni koji se koriste za pristup e-dnevniku i svim CARNetovim edu.hr uslugama ipak bi bilo dobro da prije korištenja Yammera (ali i Officea 365) dogovorite pravila korištenja na razini vaše škole. Možda ste već to i napisali u vašim Pravilima prihvatljivog korištenja ili Kućnom redu škole? Naravno, kao i za sve ostale aktivnosti u kojima dijelite učeničke osobne podatke trebate imati pisanu dozvolu roditelja za sve maloljetne učenike.

Prepoznatljivo okruženje i mogućnosti

Ukoliko niste do sad već koristili Yammer predlažemo da krenete malim koracima, s jednim razredom. Najprije se prijavite na Yammeru (yammer.com/skole.hr), aktivirajte svoj račun putem elektroničke pošte, a zatim isti postupak prođite s učenicima. Sve radite isključivo s računima @skole.hr pa ako su učenici slučajno zaboravili svoje podatke zamolite školskog administratora za pomoć. Prilikom prve prijave potrebno je popuniti osnovne podatke za profil. Sugerirajte učenicima da pišu svoje puno ime i prezime te da napišu da su učenici.
Nakon ulaska u Yammer puno stvari će vam biti prepoznatljivo: zid s porukama, lajkanje, dijeljenje, komentiranje itd. Možda će nekima odgovarati da odmah instaliraju i verziju za mobilne uređaje.

yammer1Kako Yammer za @skole.hr obuhvaća sve učenike i učitelj u Hrvatskoj, glavni dio (All company) je otvoren za pola milijuna korisnika. Svakako upozorite učenike da u tom dijelu njihove poruke može pročitati i komentirati svatko s AAI identitetom i da sigurno ne žele svoje misli podijeliti s pedesetak tisuća učitelja. Stoga je vaš sljedeći korak stvaranje privatne grupe posebno za vaš razred, školu ili grupu. Učenike pozovete da se pridruže grupi (Add Members) ili oni sami mogu zatražiti pridruživanje ako je grupa dostupna na popisu. Grupe mogu biti javne i privatne, možete ograničiti mogućnost prijavljivanja u grupu, a možete dozvoliti i pristup vanjskim članovima.

Na posao

Osnovne mogućnosti komuniciranja (Conversations) su pisanje objave (Update), anketa (Poll), pohvala (Praise), obavijest (Announcement). Pri pisanju objave uz nju možete staviti poveznicu ili dodati datoteku u privitku. Kratki prikazi dodanih sadržaja zgodno se pokazuju uz same poruke.

yammer2-collection-filesNa kartici datoteka (Files) pojavljuju se sve datoteke koje su dodane u nekoj objavi, ali ih možete dodati i u tom dijelu (Upload Files). Praktično je što se datoteke mogu i direktno otvarati u Yammeru, primjerice dijeljenje prezentacija je izvrsno napravljeno tako da se čak mogu stavljati i nove verzije već objavljenih prezentacija.
Yammer ima i mogućnost prikazivanja koji korisnici su online tako da s njima možete brbljati, a obavijesti o različitim aktivnostima u grupi prosljeđuju se i u vaš sandučić elektroničke pošte.

Sve kao i na Facebooku, rekli bismo. Dakle, sve mogućnosti za komunikaciju i suradnju na društvenim mrežama su tu, a ipak ostajete u sigurnom okruženju @skole.hr koje nije javno dostupno.

Edmodo – američko rješenje za društvenu obrazovnu mrežu

keep-calm-and-use-edmodo-11Želite li koristiti društvenu mrežu s učenicima – isprobajte Edmodo.

U prošlom tekstu krenuli smo s pričom o društvenim mrežama u obrazovanju pa iako je vrlo često Facebook sinonim za društvenu mrežu želim vam pokazati da za primjenu u obrazovanju na raspolaganju imate nekoliko rješenja čiji autori i vlasnici su unaprijed razmišljali o izazovima i ograničenjima koje treba poštivati pri korištenju društvenih mreža s maloljetnicima.

Američko rješenje za društvenu obrazovnu mrežu je Edmodo, edmodo.com, osnovan 2008. godine sad već broji više od 46 milijuna korisnika i besplatan je. Od početka je osmišljen kao mreža isključivo za K-12 obrazovanje, dakle za korisnike mlađe od 13 godina.  Dostupan je na 12 jezika, uključivši i Hrvatski koji je postao dostupan početkom 2015. i to zaslugom naših kolega Darije Dasović Rakijašić, Ljiljane Lež-Drnjević, Tomislava Negulića i Doris Zajc Mofardin koji su volonterski odradili prijevod cijelog programa.  

Privatnost i uvjeti korištenja

Edmodo je američka tvrtka i svi njihovi serveri s podacima nalaze se u SAD-u pa se tako na sve njihove korisnike bez obzira u kojoj su zemlji, odnose zakoni SAD-a. U svojim Pravilima privatnosti navode i da su usklađeni sa Safe Harbor principima i direktivama EU što znači da ipak štite osobne podatke. U uvjetima korištenja jasno naglašavaju da su za sve podatke maloljetnika odgovorni učitelji i roditelji te da za korištenje Edmoda maloljetnici trebaju imati pisanu dozvolu roditelja. Na dnu stranice Edmoda potražite poveznice Privatnost (Privacy) i Uvjeti korištenja (Terms of service) te ih pažljivo pročitajte prije nego li krenete koristiti Edmodo.

Korisnici Edmoda su učitelji, učenici i roditelji s tim da su učitelji glavne i odgovorne osobe koje stvaraju grupe, uključuju učenike i pozivaju roditelje. Edmodo ima uobičajene mogućnosti društvenih mreža: razmjenu poruka, postavljenje podsjetnika, dijeljenje datoteka ali u okviru zatvorene grupe kojoj drugi korisnici ne mogu pristupiti bez dozvole učitelja. Na taj način je stvoreno sigurno, virtualno okruženje u kojem možete raditi s učenicima na drugačiji način bez da ih istovremeno izlažete rizicima komercijalnih društvenih mreža za odrasle.

Mogućnosti Edmoda

Edmodo možete koristiti za komunikaciju i suradnju s učenicima, dijeljenje obrazovnih sadržaja, bilježenje aktivnosti u kalendaru, stvaranje i dijeljenje knjižnice s korisnim internetskim sadržajima, prikupljanje učeničkih radova, stvaranje kvizova i korištenje dodatnih aplikacija. Vrlo je koristan i za vaš profesionalni razvoj jer postoji niz zajednica i grupa o različitim temama važnim učiteljima i nastavnicima.

Kako biste počeli koristiti Edmodo registrirajte se kao učitelj, a ukoliko ste prvi iz svoje škole pritom registrirajte i školu. Ne zaboravite potvrditi svoj korisnički račun aktivacijom putem elektroničke pošte. Nakon toga upotpunite svoj profil i krenite u istraživanje radnog okruženja. Ukoliko program nije prepoznao da ste u Hrvatskoj, jezik možete promijeniti koristeći se izbornikom Languages  na dnu stranice. Nakon što otkrijete tajne svih, ili skoro svih ikonica u radnom okruženju, svakako se pridružite nekoj od Edmodo zajednica jer ćete brže naučiti iz iskustva kolega.

Nakon toga je vrijeme za ozbiljan rad. Napravite svoju grupu, zabilježite njen kôd i pozovite učenike i učitelje da vam se pridruže. Napišite im koju poruku i neko se vrijeme dopisujte s njima da se i oni snađu u novom okruženju pa krenite s dodavanjem obrazovnih sadržaja, kvizova, aplikacija, štogod vam zatreba kako biste skrojili virtualno okruženje po mjeri vaših učenika. Predlažemo da sve korisne sadržaje pohranjujete u biblioteku (library) kako biste ih imali pri ruci kad vam sljedeći put zatrebaju.
Edmodo vam omogućava praćenje napretka učenika bilježeći rezultate koje su postigli na kvizovima te značke koje ste im dodijelili, a za svakog učenika možete detaljno pogledati rezultate na kvizu i dati im individualizirane povratne informacije.

Ove školske godine CARNet je u sklopu projekta ICT Edu ponudio i stručno usavršavanje Modul 5 – Suradničko učenje i Edmodo pa na stranici bit.ly/edmodohr možete pročitati priručnik o njegovom korištenju.