Yammer – poslovna mreža postaje obrazovna

yammerIskoristite prednosti pristupa Yammeru s @skole korisničkim računima.

Društvene mreže riskantne su jer puno učenika dijeli previše podataka o sebi, prijateljima i obitelji bez razmišljanja objavljuju zlobne poruke ili čak šire govor mržnje. Pri korištenju društvenih mreža u obrazovanju moramo obratiti pažnju na tri ključna izazova: zaštita učeničkih podataka, upozoravanje učenika o prekomjernom online dijeljenju te prevencija elektroničkog nasilja.

Koliko je sigurno?

Sve navedeno razlog je da date priliku Yammeru kao sigurnom okruženju za učenje. Kako je Office 365 postao dostupan svim učenicima i učiteljima u Hrvatskoj, Yammer je također besplatno dostupan korištenjem našeg nacionalnog digitalnog identiteta AAI. To znači da u okruženje Yammera na domeni @skole.hr mogu ući samo osobe s @skole.hr identitetom, dakle učenici, učitelji i ostali djelatnicu u hrvatskim osnovnim i srednjim školama. Kako su AAI korisnički računi jedinstveni svaki od njih identificira osobu s kojom komuniciramo ili surađujemo u Yammeru, što ga čini sigurnim mjestom za učenike, uključivši i maloljetnike.

Iako su @skole.hr korisnički računi isti oni koji se koriste za pristup e-dnevniku i svim CARNetovim edu.hr uslugama ipak bi bilo dobro da prije korištenja Yammera (ali i Officea 365) dogovorite pravila korištenja na razini vaše škole. Možda ste već to i napisali u vašim Pravilima prihvatljivog korištenja ili Kućnom redu škole? Naravno, kao i za sve ostale aktivnosti u kojima dijelite učeničke osobne podatke trebate imati pisanu dozvolu roditelja za sve maloljetne učenike.

Prepoznatljivo okruženje i mogućnosti

Ukoliko niste do sad već koristili Yammer predlažemo da krenete malim koracima, s jednim razredom. Najprije se prijavite na Yammeru (yammer.com/skole.hr), aktivirajte svoj račun putem elektroničke pošte, a zatim isti postupak prođite s učenicima. Sve radite isključivo s računima @skole.hr pa ako su učenici slučajno zaboravili svoje podatke zamolite školskog administratora za pomoć. Prilikom prve prijave potrebno je popuniti osnovne podatke za profil. Sugerirajte učenicima da pišu svoje puno ime i prezime te da napišu da su učenici.
Nakon ulaska u Yammer puno stvari će vam biti prepoznatljivo: zid s porukama, lajkanje, dijeljenje, komentiranje itd. Možda će nekima odgovarati da odmah instaliraju i verziju za mobilne uređaje.

yammer1Kako Yammer za @skole.hr obuhvaća sve učenike i učitelj u Hrvatskoj, glavni dio (All company) je otvoren za pola milijuna korisnika. Svakako upozorite učenike da u tom dijelu njihove poruke može pročitati i komentirati svatko s AAI identitetom i da sigurno ne žele svoje misli podijeliti s pedesetak tisuća učitelja. Stoga je vaš sljedeći korak stvaranje privatne grupe posebno za vaš razred, školu ili grupu. Učenike pozovete da se pridruže grupi (Add Members) ili oni sami mogu zatražiti pridruživanje ako je grupa dostupna na popisu. Grupe mogu biti javne i privatne, možete ograničiti mogućnost prijavljivanja u grupu, a možete dozvoliti i pristup vanjskim članovima.

Na posao

Osnovne mogućnosti komuniciranja (Conversations) su pisanje objave (Update), anketa (Poll), pohvala (Praise), obavijest (Announcement). Pri pisanju objave uz nju možete staviti poveznicu ili dodati datoteku u privitku. Kratki prikazi dodanih sadržaja zgodno se pokazuju uz same poruke.

yammer2-collection-filesNa kartici datoteka (Files) pojavljuju se sve datoteke koje su dodane u nekoj objavi, ali ih možete dodati i u tom dijelu (Upload Files). Praktično je što se datoteke mogu i direktno otvarati u Yammeru, primjerice dijeljenje prezentacija je izvrsno napravljeno tako da se čak mogu stavljati i nove verzije već objavljenih prezentacija.
Yammer ima i mogućnost prikazivanja koji korisnici su online tako da s njima možete brbljati, a obavijesti o različitim aktivnostima u grupi prosljeđuju se i u vaš sandučić elektroničke pošte.

Sve kao i na Facebooku, rekli bismo. Dakle, sve mogućnosti za komunikaciju i suradnju na društvenim mrežama su tu, a ipak ostajete u sigurnom okruženju @skole.hr koje nije javno dostupno.