Edmodo – američko rješenje za društvenu obrazovnu mrežu

keep-calm-and-use-edmodo-11Želite li koristiti društvenu mrežu s učenicima – isprobajte Edmodo.

U prošlom tekstu krenuli smo s pričom o društvenim mrežama u obrazovanju pa iako je vrlo često Facebook sinonim za društvenu mrežu želim vam pokazati da za primjenu u obrazovanju na raspolaganju imate nekoliko rješenja čiji autori i vlasnici su unaprijed razmišljali o izazovima i ograničenjima koje treba poštivati pri korištenju društvenih mreža s maloljetnicima.

Američko rješenje za društvenu obrazovnu mrežu je Edmodo, edmodo.com, osnovan 2008. godine sad već broji više od 46 milijuna korisnika i besplatan je. Od početka je osmišljen kao mreža isključivo za K-12 obrazovanje, dakle za korisnike mlađe od 13 godina.  Dostupan je na 12 jezika, uključivši i Hrvatski koji je postao dostupan početkom 2015. i to zaslugom naših kolega Darije Dasović Rakijašić, Ljiljane Lež-Drnjević, Tomislava Negulića i Doris Zajc Mofardin koji su volonterski odradili prijevod cijelog programa.  

Privatnost i uvjeti korištenja

Edmodo je američka tvrtka i svi njihovi serveri s podacima nalaze se u SAD-u pa se tako na sve njihove korisnike bez obzira u kojoj su zemlji, odnose zakoni SAD-a. U svojim Pravilima privatnosti navode i da su usklađeni sa Safe Harbor principima i direktivama EU što znači da ipak štite osobne podatke. U uvjetima korištenja jasno naglašavaju da su za sve podatke maloljetnika odgovorni učitelji i roditelji te da za korištenje Edmoda maloljetnici trebaju imati pisanu dozvolu roditelja. Na dnu stranice Edmoda potražite poveznice Privatnost (Privacy) i Uvjeti korištenja (Terms of service) te ih pažljivo pročitajte prije nego li krenete koristiti Edmodo.

Korisnici Edmoda su učitelji, učenici i roditelji s tim da su učitelji glavne i odgovorne osobe koje stvaraju grupe, uključuju učenike i pozivaju roditelje. Edmodo ima uobičajene mogućnosti društvenih mreža: razmjenu poruka, postavljenje podsjetnika, dijeljenje datoteka ali u okviru zatvorene grupe kojoj drugi korisnici ne mogu pristupiti bez dozvole učitelja. Na taj način je stvoreno sigurno, virtualno okruženje u kojem možete raditi s učenicima na drugačiji način bez da ih istovremeno izlažete rizicima komercijalnih društvenih mreža za odrasle.

Mogućnosti Edmoda

Edmodo možete koristiti za komunikaciju i suradnju s učenicima, dijeljenje obrazovnih sadržaja, bilježenje aktivnosti u kalendaru, stvaranje i dijeljenje knjižnice s korisnim internetskim sadržajima, prikupljanje učeničkih radova, stvaranje kvizova i korištenje dodatnih aplikacija. Vrlo je koristan i za vaš profesionalni razvoj jer postoji niz zajednica i grupa o različitim temama važnim učiteljima i nastavnicima.

Kako biste počeli koristiti Edmodo registrirajte se kao učitelj, a ukoliko ste prvi iz svoje škole pritom registrirajte i školu. Ne zaboravite potvrditi svoj korisnički račun aktivacijom putem elektroničke pošte. Nakon toga upotpunite svoj profil i krenite u istraživanje radnog okruženja. Ukoliko program nije prepoznao da ste u Hrvatskoj, jezik možete promijeniti koristeći se izbornikom Languages  na dnu stranice. Nakon što otkrijete tajne svih, ili skoro svih ikonica u radnom okruženju, svakako se pridružite nekoj od Edmodo zajednica jer ćete brže naučiti iz iskustva kolega.

Nakon toga je vrijeme za ozbiljan rad. Napravite svoju grupu, zabilježite njen kôd i pozovite učenike i učitelje da vam se pridruže. Napišite im koju poruku i neko se vrijeme dopisujte s njima da se i oni snađu u novom okruženju pa krenite s dodavanjem obrazovnih sadržaja, kvizova, aplikacija, štogod vam zatreba kako biste skrojili virtualno okruženje po mjeri vaših učenika. Predlažemo da sve korisne sadržaje pohranjujete u biblioteku (library) kako biste ih imali pri ruci kad vam sljedeći put zatrebaju.
Edmodo vam omogućava praćenje napretka učenika bilježeći rezultate koje su postigli na kvizovima te značke koje ste im dodijelili, a za svakog učenika možete detaljno pogledati rezultate na kvizu i dati im individualizirane povratne informacije.

Ove školske godine CARNet je u sklopu projekta ICT Edu ponudio i stručno usavršavanje Modul 5 – Suradničko učenje i Edmodo pa na stranici bit.ly/edmodohr možete pročitati priručnik o njegovom korištenju.