eTwinning – EU društvena mreža za školarce

etweTwinning je mreža škola, zajednica učitelja i platforma za međunarodne obrazovne projekte. eTwinning upravo navršava 10 godina, a u njegovom virtualnom okruženju pronaći ćete učitelje i učenike iz 42 zemlje. Portal eTwinning glavno je mjesto suradnje i susreta, omogućava učiteljima pronalaženje projektnih partnera, otvaranje novih projekata ili sudjelovanje u postojećima, razmjenu ideja i primjera dobre prakse te kontinuirani profesionalni razvoj kroz razne webinare, radionice ili grupe.
eTwinning je važan dio Erasmus+ programa Europske unije u području obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta. Svaka država članica ima svoju nacionalnu službu za podršku, a u Hrvatskoj je to Agencija za mobilnost i programe Europske unije.

U dobrom društvu

eTwinning nije osnovno zamišljen kao društvena mreža, ili bolje rečeno nije samo društvena mreža. Na eTwinningu ste uvijek sigurni da je osoba s kojom komunicirate također učitelj. Svi članovi se nakon registracije provjeravaju na nacionalnoj razini i ako se ne radi o odgojno-obrazovnom djelatniku korisnički račun se briše. Dakle, naša nacionalna agencija AMPEU garantira za svakog od nas da smo ono kako se predstavljamo. Profil, zid, forume, grupe, učiteljske sobe te e-mail na Radnoj površini eTwinninga možete koristiti kako biste se povezali s kolegama, raspravljali, razmjenjivali ideje i dijelili sadržaje. eTwinneri su vrlo pozitivna, otvorena, kreativna i dobra “vrsta ljudi” i sigurna sam da ćete u njihovom društvu biti još bolji učitelji. Na portal eTwinning.net učenici nemaju pristup tako da je taj dio namijenjen isključivo učiteljima.

Virtualno mjestoza druženje

Želite li napraviti sigurno virtualno okruženje za učenike trebate na eTwinningu pokrenuti projekt. Nužan uvjet za projekt je jedan partner iz neke druge škole, s tim da od ove školske godine postoje i nacionalni projekti tako da vam partner može biti i kolegica ili kolega iz Hrvatske.
Nakon što ste s kolegama iz drugih škola dogovorili i pokrenuli projekt, započinjete rad u posebnom okruženju za projekte TwinSpaceu. TwinSpace je “dom” vašeg projekta u koji dodajete elemente koji su potrebni za suradnju, komunikaciju i objavljivanje sadržaja te pozivate članove. Svaki učitelj pritom poziva, uključuje i prati rad svojih učenika tako da možete biti sigurni da vaši učenici zaista komuniciraju s vršnjacima, a ne nekim nepoznatim osobama. Kao što AMPEU garantira za učitelje, tako svaki učitelj garantira za svoje učenike koje je uključio u projekt.

Privatnost i sigurnost

Prije nego li počnete koristiti eTwinning s učenicima pribavite pisane dozvole od roditelja da dozvoljavaju djeci sudjelovanje te da vama dozvoljavaju objavu njihovih radova, fotografija, videa i ostalih oblika podataka kojima se dijete može identificirati (prema Zakonu o zaštiti osobnih podataka).
Podaci koje objavljujete na eTwinningu i podaci koje ste dali prilikom prijave na eTwinning zaštićeni su prema Uredbi (EC) 45/2001 Europskog parlamenta i Vijeća, a pristup njima je ograničen na eTwinning članove, EACEA, Europsku Komisiju te Središnju i Nacionalnu službu za podršku. Izričito navode da te podatke ne dijele s trećim osobama niti koriste u marketinške svrhe. Cjelovitu Izjavu o privatnosti pročitajte na stranici: bit.ly/etw-privatnost.
Prijavom na eTwinning Portal prihvaćate osnovne principe eTwinning zajednice učitelja zasnovane na povjerenju i suradnji te prihvaćate eTwinning kodeks ponašanja, pročitajte ga na stranici bit.ly/etw-kodeks. Završna rečenica Kodeksa je: “eTwinning tim brine o eTwinnerima i bilo kakva zloupotreba gore navedenog kodeksa ponašanja neće se tolerirati.” Što ujedno znači da ste na pravom mjestu 🙂

Dakle, eTwinning nije samo mreža škola, on je i društvena mreža, mjesto za druženje, razmjenu mišljenja i realizaciju raznih ideja. Želite li virtualno okruženje koje omogućava online komunikaciju i suradnju svakako isprobajte eTwinning.