Twitter – kako ga primijeniti u obrazovanju

Twitter-20KZnate li što želite reći, kratke poruke u Twitteru su prava stvar za vas.

Twitter je meni osobno omiljena mreža i koristim je na drugačiji način od svih ostalih. Twitter je meni izvor novih informacija, virtualna mreža za učenje i profesionalni razvoj, mjesto na kojem ću pronaći kvalitetne informacije iz svijeta obrazovanja i povezati se s profesionalcima koji se bave učenjem i poučavanjem. Dakle, kao mrežu za vaš osobni profesionalni razvoj preporučam Twitter.

Nužni preduvjeti

No, pogledamo li mogućnosti rada u Twitteru s učenicima, odmah ćemo naići na ograničenja. Twitter je komercijalna mreža za odrasle. Korisnički račun na Twitteru smijete imati ukoliko ste stariji od 13 godina. Ograničenje od 13 godina povezano je s američkim zakonom – COPPA – Children’s Online Privacy Protection Act koji zabranjuje prikupljanje osobnih podataka djece mlađe od 13 godina. Naravno, taj zakon ne vrijedi u Hrvatskoj. Po našim zakonima privatnost djece i maloljetnika zaštićena je do njihove 18. godine. Stoga imajte na umu da ako je nešto u dozvoljeno po američkim ne znači da je dozvoljeno po Hrvatskim zakonima. Radite li s djecom mlađom od 13 godina nemojte koristiti Twitter s njima jer ste pritom vi odgovorni za zaštitu njihovih osobnih podataka odnosno za kršenje Kaznenog zakona i Zakona o zaštiti osobnih podataka.

Ukoliko su vaši učenici stariji od 13 godina, prije nego što počnete koristiti Twitter trebaju vam pisana dopuštenja roditelja. Obavezno pročitajte te protumačite učenicima i roditeljima Twitterovu politiku privatnosti twitter.com/privacy i uputite ih na stranice sa savjetima roditeljima za zaštitu privatnosti djece bit.ly/tw-roditelji. Pročitajte savjete za učitelje (bit.ly/tw-ucitelji) i provjerite znaju li učenici kako obrisati tweet, blokirati osobe, zaštititi zaporke, ne odavati lokaciju, gdje mogu potražiti pomoć te jesu li svjesni da je Twitter javni prostor.

Započnite sa zatvorenim profilima

Zadovoljili ste sve preduvjete,  razgovarali s učenicima i roditeljima i još uvijek želite koristiti Twitter -onda zaista znate što želite :). Za stvaranje korisničkog računa na Twitteru, učenicima će trebati e-mail račun, a korisničko ime ne mora biti njihovo ime i prezime.
twitter followersTwitter nema mogućnost stvaranja zatvorenih grupa no zato ima mogućnost stvaranja zatvorenih profila. Svakako s učenicima prođite postavke profila kako biste bili sigurni da su zaštićeni. Postavke profila podešavate odabirom Settings > Security and Privacy. U odjeljku Security možete označiti Require personal information to reset my password pa ćete dodatno zaštititi korisnički račun povezivanjem s mobilnim telefonom.
U odjeljku Privacy dopuštate označavanje na fotografijama, početno stavite Do not allow anyone to tag me in photos te označite Protect my Tweets. Sve ostale postavke neka budu neoznačene. Odabirom Protect my Tweets omogućava se da tweeetove vide samo osobe kojima ste to dozvolili, dakle tweetovi nisu javno vidljivi. Sljedeći korak je povezivanje svih učenika međusobno tako da se međusobno prate (follow).

Primjeri korištenja Twittera:

  • strukturirani zadaci – tijekom gledanja filma (ili neke slične aktivnosti) učenici daju svoje mišljenje ili odgovaraju na pitanja putem Twittera
  • rasprava – zadana je tema i učenici izražavaju svoje stavove, komentiraju tuđe i argumentiraju
  • stvaranje priče – svojim porukama učenici stvaraju nove priče koje se nadovezuju ili imaju usporedne tokove
  • istraživanje – učenici prikupljaju i objavljuju informacije o zadanoj temi. Uz tweet se mogu objavljivati slike, video ili poveznice
  • podsjetnici i dodatne informacije.

Kako ne bi sve te poruke nestale trebate ih poslije prikupiti, možete to napraviti s programima Storify ili Tagboard. Pametno je uvesti oznake (#hashtag) kako biste lakše prikupili učeničke objave. Meni osobno Tagboard je omiljeni program za svupljanje tweetova s konferencija i događanja.

Učitelji nemaju nikakve mogućnosti nadzora nad učeničkim računima niti nad njihovom međusobnom komunikacijom stoga dobar dio vašeg zajedničkog korištenja Twittera počiva na povjerenju.

Ne zaboravite da je važno da pri korištenju mreža odvojite svoj osobni život od profesionalnog pa možda ne bi bilo loše da imate zaseban Twitter profil koji koristite s učenicima.