RESPECT – Responsible attitudes and behaviour in the virtual social space

RESPECT – Responsible attitudes and behaviour in the virtual social space je projekt u okviru programa Pestalozzi, Vijeća Europe u kojem sudjelujem od jeseni 2013. Zadatak svih sudionika je napraviti akcijski plan aktivnosti kojima će pridonijeti stvaranju i promicanju odgovornih stavova i ponašanja u virtualnom društvenom prostoru. Ja sam odlučila raditi na ovim temama:

  • Digitalni profesionalizam učitelja
  • Poštovanje u virtualnom svijetu
  • Društveno umrežavanje

Digitalnim profesionalizmom učitelja bavila sam se kroz osmišljavanje Politike odgovornog korištenja, pisanje članaka i provođenje radionica koje potiču učitelje da razmisle o svom digitalnom identitetu i zaštite ga, usmjeravaju učitelje prema proaktivnom dijeljenju vijesti i raznih digitalnih sadržaja te osnaživanju učitelja da zaštite sebe i druge od elektroničkog nasilja.Članke u kojima govorim o tim temama možete pročitati u ovom blogu.

Poštovanje u virtualnom svijetu je aktivnost kojom želim pokazati mišljenja različitih stručnjaka, učitelja, nastavnika, učenika i mladih o problemu poštovanja i odgovornog ponašanja u virtualnom društvenom prostoru. Dva ključna pitanja koja postavljam sugovornicima je “Dobivamo li ono što dajemo” te “Kako promicati i poticati poštovanje u virtualnom svijet”. Videosnimke razgovora dostupne su na mom YouTube kanalu te naravno na ovom blogu 🙂

Društveno umrežavanje je aktivnost koja naglašava ulogu pojedinca pri stvaranju pozitivnog okruženja na internetu te pokazuje da svatko od nas može učiniti nešto kako bi spriječio elektroničko nasilje te svojim, osobnim primjerom pokazao što znači odgovorno ponašanje, razmišljanje o posljedicama neprimjerenog dijeljenja na društvenim mrežama i ignoriranja loših postupaka koje vidimo. Moje aktivnosti možete pratiti na Twitteru, YouTubeu, Facebooku, BlendSpaceu,  SlideShareu i oba moja bloga Digitalni tragovi i Lidijin kutak.