Aluminijska folija i ostale čarolije za zaštitu privatnosti

Jeste li svjesni da je korištenjem društvenih mreža većina vaših objava i slika javno vidljiva?

tinfoilNekako mi se čini da bih svaki tjedan mogla naći novu ideju za kolumnu samo prateći zanimljive postupke korisnika na društvenim mrežama. I to postupke učitelja, jer se s njima najviše i družim online. Ukoliko vas naslov ili uvodni tekst zbunjuje, čitajte pažljivo, a ako ste se nasmijali na spominjanje aluminijske folije i znate odakle mi ideja onda ste mirni.

Dakle, tema su društvene mreže i vaša privatnost na njima. Društvene mreže (čitaj Facebook) su komercijalni programi koji zarađuju na vašim osobnim podacima koje vi sami nemilice dijelite online. Čak štoviše ti programi su vam jasno rekli na početku što sve misle raditi s vašim podacima i vi ste pristali na takve uvjete korištenja. Da, to je onaj dio gdje ste stavili kvačice uz Prihvaćam uvjete korištenja, Pravila korištenja podataka i Postavke privatnosti. Što i kako Facebook radi s vašim podacima možete pročitati na stranici bit.ly/privatnost. Primjerice, ako ste neki tekst ili sliku javno objavili na Facebooku oni su vidljivi bilo kome, uključivši i osobe koje ne koriste Facebook. Postavke privatnosti su složene tako da je svaka stavka javno vidljiva, osim ako vi ne odradite posao ograničavanja vidljivosti, bilo za određenu objavu ili za određene kategorije korisnika.

Između ostalog Facebookova Pravila za korištenje podataka kažu “Mogli bismo davateljima usluga omogućiti pristup podacima kako bi nam pomogli u pružanju usluga”. Što možete prevesti kao “Možemo s vašim podacima napraviti što želimo”. Pročitate li na  miru ta pravila vidjet ćete da Facebook prikuplja o vama razne vrste podataka: gdje se nalazite, što ste pretraživali, što komentirali, kakve slike ste objavili i još milijun sitnica na koje mi ne obraćamo pažnju, a oni samo pohranjuju u svoju bazu vrijednih podataka.

Nakon što ste pročitali na što ste sve pristali korištenjem odabrane društvene mreže vrijeme je za učenje kako zaštiti svoju privatnost, odnosno biti svjesni kako ste podesili Postavke privatnosti i s kime što dijelite. Postavke privatnosti dostupne su vam u izborniku s ikonom lokota u gornjem desnom kutu vaše FB stranice. U osnovnom prikazu vidjet ćete postavke za vidljivost vaših objava, tko vas može kontaktirati i kako blokirati nekoga. No, obavezno morate pogledati u dio See more settings gdje ima puno više mogućnosti o vidljivosti, označavanju, dozvolama za objavu na vašem zidu, obavijestima koje primate, što vaši sljedbenici mogu vidjeti, dijelite li oglase i videozapise itd. Pri kraju popisa vidjet ćete naslov Aplikacije koji nikako ne smijete zaobići. Naime, korištenjem raznih aplikacija vi dijelite i podatke o vašim prijateljima, eto zato vas prijatelji gnjave da im prestanete slati pozive za igre. Svaka aplikacija pri prvom pokretanju traži vaše dopuštenje za pristup podacima i vi u pravilu date dopuštenje jer vam baš ta aplikacija treba. Na taj način možda ste dali pristup vašoj videokameri, mikrofonu, dozvolili snimanje razgovora ili poklonili nekome sve telefonske brojeve iz adresara. Drugi put ipak razmislite želite li baš sve to podijeliti i obavezno isključite aplikacije nakon što ih prestanete koristiti. Jer iako vi ne koristite njih, one koriste vaše podatke.

Pročitajte osnovna objašnjena o zaštiti privatnosti na Facebooku , a nakon što savladate osnove pročitajte detaljniji priručnik Zaštitite privatnost na Facebooku koji je pripremio Nacionalni CERT.

Jednostavno rečeno ni aluminijska folija na glavi niti objave tekstova “Ja ne dam svoje podatke” ne pomažu pri zaštiti privatnosti na društvenim mrežama. Dakle, ili naučite kako zaštititi svoju privatnost i dobro razmislite prije nego nešto objavite ili prestanite koristiti društvene mreže. O tome vi odlučujete!

Čitate li uvjete korištenja?

Uzbuna na internetu  povodom nove Facebook mobilne aplikacije Messenger skrenula je pažnju na uvjete korištenja kojima kompanijama dozvoljavate da kopaju po vašim adresarima, prodaju vaše popise e-mail adresa kome god žele (a što mislite odakle spamerima vaš e-mail?), snimaju vaše razgovore i koriste online pohranu,  kameru i ostale mogućnosti vaših mobilnih uređaja na načine koji odgovaraju njihovim potrebama i željama.

Neke od programa i aplikacija za koje ste prihvatili uvjete korištenja, zaista ne morate imati. Možete li živjeti bez FB Messengera – pa naravno da možete. Postoje li još neki programi vam daju mogućnost online razgovora – postoje, i kakvi su njihovi uvjeti korištenja?
U današnjem informatičkom svijetu zaista imate na raspolaganju milijune aplikacija za komunikaciju i sami možete odabrati što želite.

A što mislite zašto su kompanije postale toliko bahate u zahtjevima za našim podacima, dokumentima, autorskim pravima? Zato jer svi klikate na Dalje bez razmišljanja i prihvaćate bez pogovora, samo da biste bili u trendu novom aplikacijom – Glupost. Naša naravno, kompanije su ju samo pametno iskoristile

Zato ponovno (ili po prvi put) dobro pogledajte uvjete korištenja za Facebook, Google i ostale programe koje svakodnevno koristite.

Posljedice za vas, ali i za sve koji s vama imaju veze

Dok cijela priča relativno dobro funkcionira dok se radi o vama osobno i dokumentima koje ste vi napravili i stavili na internet, stvar se komplicira ukoliko ste usput “usosili” prijatelje, kolege, suradnike ili možda djecu.

E tu bi se mogli naći čak i s krive strane zakona jer ste upravo javno objavili tuđe osobne podatke za koje možda nemate dozvolu dijeljenja

Jeste li sigurni da je vaša prijateljica dozvolila da fotografije s ljetovanja stavite u svoje mape na Google Driveu ili albume na Facebooku, kakva će biti njena reakcija kad svoju fotografiju nađe u nekom časopisu jer ste, naime vi dali Googleu i Facebooku prava na objavu tih fotografija.

Razmislite li prije nego li omogućite sinkronizaciju i prenošenje fotografija s vašeg mobitela u oblak? A što ste vi mislili da se slike samo tako pojave na internetu? Ne, ne svi mi internetski korisnici pridonosimo bogatstvu kompanija našim riječima, slikama i djelima.

I dok sve gore navedeno ovisi o vašoj zdravoj pameti i savjesti u nastavku ipak idem u svijet obrazovanja.

Posljedice za učenike i roditelje

Baš sam se razveselila kad sam na stranici s recenzijama obrazovnih aplikacija Teachers First uz uobičajene komentare o tehničkim zahtjevima, mogućnostima korištenja u razredu uočila i jasne napomene o podacima koje te aplikacije dijele, o načinima registriranja učenika za njihovo korištenje te savjete kad treba tražiti dozvole roditelja za korištenje tih aplikacija.

Pogledajte na primjer kako je opisan program WeJIT.

O da, u SAD-u i Velikoj Britaniji naveliko paze na takve “sitnice”, a kod nas? Baš i ne. Nažalost još uvijek me kolege blijedo pogledaju kad ih pitam jesu li pročitali uvjete korištenja programa, jesu li provjerili što se radi s dječjim osobnim podacima (a to  su i njihovi radovi na tim programima), jesu li tražili suglasnost učiteljskog vijeća za korištenje neke aplikacije u školi , odobrenje roditelja za učenike?

Ne? E pa nastavite tako i čekajte da se pojavi neki osviješteni roditelj koji će vam opravdano zagorčati život, a ako ste loše sreće potegnut će tužbu prema Kaznenom zakonu – Povreda privatnosti djeteta. Ne zaboravite da su po hrvatskim zakonima djeca do 18 godina.

Nadam se da ste napokon odlučili pročitati s razumijevanjem uvjete korištenja i saznati što vi to zapravo potpisujete na internetu.

Facebook Izjava o pravima i ovlaštenjima, evo samo par primjera, a ostalo pročitajte sami:

2. Dijeljenje sadržaja i informacija s drugima

dajete nam neisključivu, prenosivu licencu za korištenje bilo kakvog IP sadržaja koji objavite na usluzi Facebook i sadržaja koji je povezan s uslugom Facebook, s pravom podlicenciranja i bez naplate naknada za intelektualno vlasništvo, valjanu širom svijeta (IP licenca).

17. Posebne odredbe koje se odnose na korisnike izvan Sjedinjenih Američkih Država

Slažete se s prijenosom vaših osobnih podataka i obradom tih podataka u Sjedinjenim Američkim Državama.

Google Privatnost i uvjeti, par primjera:

Vaš sadržaj na našim Uslugama

Kad prenesete, predate, pohranite, pošaljete ili primite sadržaj na naše Usluge ili putem njih, Googleu (i onima s kojima radimo) dajete licencu za cijeli svijet koja omogućuje upotrebu, hosting, pohranjivanje, umnožavanje, izmjenu, stvaranje izvedenih radova (primjerice sadržaj nastao prevođenjem, adaptacijama ili drugim promjenama koje vršimo kako bi vaš sadržaj bio bolje prilagođen našim Uslugama), komunikaciju, objavljivanje, javno izvođenje i distribuciju tog sadržaja. Prava koja dajete u ovoj licenci namijenjena su za ograničene svrhe rada, promocije i poboljšanja naših Usluga i za razvoj novih usluga. Ta licenca nastavlja važiti čak i ako prestanete upotrebljavati naše Usluge.

Informacije koje dijelimo – Za vanjsku obradu

Osobne informacije pružamo našim afilijacijama ili pouzdanim tvrtkama ili osobama kako bi ih za nas obradile na temelju naših uputa i u skladu s našim Pravilima o privatnosti i svim ostalim odgovarajućim mjerama o povjerljivosti i sigurnosti.

Razmisli prije nego li klikneš

Galerija

Ova galerija sadrži 1 fotografiju.

Ovaj naslov česta je rečenica koju ponavljam na skoro svim predavanjima, bez obzira pričam li učenicima, kolegama ili roditeljima. Mislim da se u tom savjetu skriva dobar dio mudrosti života u digitalnom svijetu. Naime, nekad prije kad ste izlanuli neku … Nastavi čitati