Što otkriva vaša elektronička pošta

Tehnologija je tuKomunikacija elektroničkom poštom je danas uobičajena pa se i od svih učitelja očekuje da je znaju koristiti. Iako „današnja mladež“ smatra elektroničku poštu zastarjelim oblikom komunikacijom jer primatelj poruke nije dostupan odmah tj. nema nužno komunikacije u stvarnom vremenu pri kojoj vidimo je li osoba prisutna online i dostupna za razgovor.
No, zasigurno će nam elektronička pošta ostati kanal za komunikaciju još neko vrijeme, posebice u poslovne svrhe pa treba usvojiti pravila odgovornog i primjerenog korištenja e-pošte.

Primjer 1. Poruka od malogplavogXYZ
Pristigla vam je poruka čiji pošiljatelj je označen s maliplaviXYZ, što ćete učiniti s njom? Baciti je u smeće, naravno :). Isto će učiniti i osobe kojima vi šaljete poslovne dopise s čudne e-mail adrese.
Ime i prezime te vaša adresa elektroničke pošte je prvo što primatelj vidi. Ukoliko šaljete službene poruke i želite da vas ozbiljno shvate prestanite koristiti smiješne e-mail adrese koje ste napravili dok ste bili student i otkrivali čari online komunikacije.
Sad ste ozbiljna osoba, koja svojom komunikacijom treba odražavati stav i posao kojim se bavi. Dakle, upotrijebite adresu na domeni @skole.hr, na vašoj školskoj domeni ili, ako baš ustrajavate na korištenju @gmail @hotmail i sličnih servisa, barem napravite adresu u kojoj je vaše ime i prezime.

Primjer 2. Privatno ili poslovno
Koliko god nama učiteljima privatni i poslovni život bio isprepleten, bilo bi dobro da jasno razlikujete online komunikaciju koja je dio vašeg posla od one koja je potpuno privatna. Tu razliku je jednostavno naglasiti ukoliko jednu adresu e-pošte koristite za službenu, a drugu za privatnu komunikaciju.
Logika korištenja je ista kao i s poštanskom adresom škole i vašeg doma. Ne miješate ih, zar ne?
Vjerojatno vam nitko od prijatelja neće zamjeriti ako im se javite s poslovnog maila, ali obratnu situaciju svakako izbjegavajte. To je jedan od načina zaštite vaše privatnosti. Privatna adresa elektroničke pošte je samo za vas i vaše prijatelje. Naravno, privatnu adresu složite po osobnoj želji i inspiraciji – zato i je privatna :).

Primjer 3. Malo starinskog bontona
Ponekad mi se čini da je s nastankom online komunikacije nestao sav bonton dopisivanja. Bez obzira radi li se o privatnom ili poslovnom dopisivanju ipak je stvar pristojnosti kako ćete poruku napisati. Naš posao je pružati primjer učenicima pa to trebamo činiti i u običnim e-mail porukama.
Osnovno oblikovanje poruke:

  • Pozdrav na početku
  • Tekst poruke
  • Pozdrav i potpis na kraju

Što se privitaka tiče, šaljite ih u pristojnim veličinama – znači manjim od 2-3 MB. Ukoliko trebate poslati veći privitak, najprije ga najavite i provjerite može li primatelj primiti tako veliku poruku.
Šaljete li fotografije, smanjite im veličinu (rezoluciju) prije slanja. Lijepo je da vaš fotoaparat ili mobitel snimaju fotografije od 14MB, ali to je jako preveliko za slanje uz elektroničku poštu. Ionako će primatelj fotografiju pogledati samo na računalu, a ne od nje napraviti trometarski poster.

Primjer 4. Ne prosljeđuj gluposti
Prosljeđivanje filimća, slika, prezentacija i ostalih „zabavnih“ privitaka i poruka (tj. forvarduše) možda je bilo zanimljivo i zabavno prije nekoliko godina, ali sada kad svi imamo obaveza preko glave i stalno se mučimo s pretrpanim sandučićima elektroničke pošte to su postale obične gluposti.
Meni osobno, najgore je kad netko proslijedi takvu „zabavnu“ poruku bez i jedne svoje rečenice i s milijun tuđih adresa 🙁 To znači da pošiljatelj ne cijeni mene i moje vrijeme te da je bez sekunde razmišljanja poslao poruku svim poznanicima – tek toliko da poruka ode dalje.
Ako već dobijete koju takvu glupavu poruku, zastanite, razmislite – bi li se vašim prijateljima svidjela? Ako bi, napišite im poruku, obrišite tuđe adrese pa pošaljite. U protivnom, preporučam Shift+Del za potpuno brisanje poruke.

I za kraj malo ponavljanja – prosljeđivanjem tuđih poruka lako proslijedite i tuđe adrese elektroničke pošte. Time ste njihove osobne podatke bez razmišljanja podijelili s nepoznatim ljudima! Za utvrđivanje gradiva, pročitajte članak Digitalni tragovi.

Napomena: crtež objavljen u članku je autorski rad Ogilvie Designa, dostupan pod CC licencom. Pogledajte cijelu zbirku Free Internet Safety and Responsible Use Cartoons to use for Professional Development. Crtež je preveden na hrvatski u sklopu eTwinning projekta OŠ Veliki Bukovec.