Naglasak na interaktivnosti

Pretvorite publiku u aktivne sudionike

Pričajući na predavanjima o multimedijskim, interaktivnim radovima koje izrađuju moji učenici, kolege su često pitale, gdje uzeti vrijeme za prezentiranje tih radova kad nam je plan i program ionako popunjen. Moj odgovor je bio da zadnja 2-3 sata ponavljanja cjeline upotrijebimo i za prezentacije. Važan čimbenik pri tome je uključivanje cijelog razreda u prezentaciju kako bi i ostali učenici imali koristi od takvog oblika ponavljanja. Naravno, to ujedno znači da klasične prezentacije ne dolaze u obzir jer ne želimo da učenici budu pasivna publika koja samo gleda izmjene slajdova, slika i animacija. Stoga potičem učenike da koriste razne programe koji omogućavaju interaktivnost s publikom. Najčešće smo koristili Zondle kvizove kao dodatak drugim oblicima sadržaja, a od ove školske godine koristimo Microsoft Office Mix.

Microsoft Hrvatska je u suradnji s CARNetom i Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta omogućio svim učenicima i učiteljima korištenje Officea 365 (office365.skole.hr) s nacionalnim AAI identitetom @skole.hr te preuzimanje Microsoft Office 2013 na računala. To je omogućilo i korištenje Office Mixa koji je nadogradnja na Microsoft PowerPoint 2013. Preuzeti ga možete na Microsoftovim stranicama mix.office.com/Home/GettingStarted. Studenti iz Microsoftove Techmen grupe napisali su upute na hrvatskom kako biste se lakše snašli, a pomoći će vam i članak Gordane Sokol u Pogledu kroz prozor.

Sjećate li se fraze “Ubojstvo PowerPointom?” koja je ilustrirala predavanja na kojima predavač, klika po slajdovima na kojima se rečenice vrte, tekstovi jedva stanu na slajd i još k tome ga predavač čita. Želite li da vaši učenici ne rade takve greške morate ih usmjeravati, poučavati, ali i vježbati s njima kako se rade prezentacije. >/span>Office Mix omogućava “oživljavanje” prezentacija jednostavnim umetanjem interaktivnih dijelova te spremanjem u formatu koji tu interaktivnost zadržava i kod online objave. Time će učenici moći izraditi kvalitetniju prezentaciju, no dobre predavačke navike će ipak usvajati u praksi pokazujući cijelom razredu što su i kako naučili.

Office Mix dodaje u PowerPoint karticu MIX na kojoj se nalaze alati za:

  • snimanje audio i videozapisa koji prate prezentaciju; te snimke mogu uključivati i pisanje po slajdovima pa ćete tako imati rukom rađeno označavanje ili bilješke uz glasovna objašnjenja
  • dodavanje kvizova, videozapisa i raznih interaktivnih aplikacija, koje umećete iz online zbirki (primjerice tube.geogebra.org) ili sami sastavljate, kao pitanja za kvizove
  • snimanje događanja na zaslonu računala tako da snimate određene postupke koje izvodite na svom računalu
  • snimke bilo kojeg sadržaja kojeg imate prikazanog na zaslonu računala
  • pregledavanje prezentacije sa svim interakcijama
  • objavljivanje online u Mix galeriji; nakon objavljivanja podešavate postavke vidljivosti i dijeljenja online prezentacije
  • spremanje cijele prezentacije u obliku videa, ali tada nestaje interaktivnost jer se snimka može samo pregledavati.

 mix-alatra-trakaSlika 1. Traka MIX u PowerPointu 2013

 Kad je prezentacija završena možete je objaviti u online galeriji Office Mixa. Postupak objave ide direktno iz PowerPointa, a učenici ili učitelji se prijavljuju svojim @skole.hr podacima. Na taj način ne dijelite dodatne osobne podatke učenika, što ovaj program stavlja u kategoriju dobrih programa za korištenje u obrazovanju. Sjećate se da sam, ne tako davno, pisala o kriterijima koje mora zadovoljiti program kako biste ga koristili s učenicima. Provjerite znanje, vrednujući Office Mix.

Dakle, alat imate i sad samo morate smisliti što ćete s njim.  Puno više informacija o korištenju Office Mixa u obrazovanju, uključivši i video-upute kako izraditi sadržaje pronaći ćete na stranicama namijenjenim upravo učiteljima: Interactive online lessons made simple . Dodajmo još i vijest da učeničke mixeve do 10. 5. možete prijaviti i na natjecanje msacademic.hr/techmen/.