Papirnato ili digitalno pitanje je sad

Čuvate li još uvijek svoje stare pripreme za nastavu?

Vjerujem da skoro svi učitelji, kao i ja čuvaju svoje pripreme godinama, jer uvijek mislimo da će nam nešto iz njih zatrebati. Ja sam tek nedavno bacila svoje stare pripreme za nastavu i prateće prozirnice, bile su stare samo dvadeset pet godina. Zasigurno ih nisam ni pogledala zadnjih 20 godina, ali nekako nisam imala srca baciti ih. Pripreme za nastavu, scenariji učenja, planovi lekcija, priprave ili kako god ih nazivali kao forma ostale su gotovo nepromijenjene godinama. No, dobro povremene promjene terminologije zahtijevaju da promijenimo uvodne dijelove, ali ostatak obrasca i dalje opisuje što i kako radimo s učenicima. Vjerujem da će se puno vas složiti da nam nakon nekoliko godina taj papir u ruci baš i ne treba jer sve je u redu dokle god u našim glavama postoji jasna struktura što želimo postići, koje metode i sadržaje ćemo pritom koristiti te kakve rezultate želimo vidjeti na kraju. Kad sve to imamo posloženo u glavi, zapravo nije ni problem prenijeti to na papir ili možda u digitalni dokument.

Prije nekoliko godina odustala sam od papirnatih priprema. Kako ono kažu u reklami, još nismo izmislili papir na koji možete kliknuti, tako je meni papir bio nedovoljno interaktivan i multimedijski za sve što sam željela i planirala raditi s učenicima. Moje računalo sad na sigurnom čuva kolekcije priprema za sve razrede i uopće ih ne bacam. Naravno, treba se povremeno sjetiti pohraniti te digitalne pripreme i na drugo mjesto kako bismo imali rezervnu kopiju.

Digitalne pripreme za nastavu mogu izgledati kao obrazac koji koristite za papirnate pripreme, uobičajena tablica, zaglavlje pa opis sadržaja, aktivnosti i metoda rada. Ono što ih razlikuje od papirnatih je mogućnost da umetnete poveznice na sadržaje koji su u digitalnom obliku na vašem računalu ili negdje na internetu pa tijekom sata nećete morati prepisivati adresu ili tražiti po mapama gdje ste smjestili onu prezentaciju. Možete u digitalnoj pripremi imati slike, video ili audiozapise koje ćete pokazati jednim klikom bez stavljanja CD-a, izvlačenja reprodukcije iz ormara ili traženja videa po YouTubeu. Digitalna priprema može imati puno stranica, koliko god vam treba da u nju stavite zadatke i primjere za sve vaše učenike, jer ne morate brinuti imate li dovoljno papira i tinte da sve to ispišete što je još jedan način da budete ekološki osviješteni.

Digitalne pripreme se lako recikliraju. Predajete li svake godine u istim razredima ili svake druge, četvrte – svejedno je, sadržaje koje ste već jednom poučavali imate već objašnjene u svojim pripremama. Ako su papirnate, sretno vam bilo traženje po fasciklima i bilježnicama, a ako su digitalne računalo će vam asistirati pri pronalaženju.  Mislim da je “search” funkcija zaista promijenila način na koji pohranjujemo i organiziramo dokumente, bolje da to pamti računalo nego ja.
Nakon što ste ih pronašli lako ćete osvježiti pripremu promjenom zaglavlja, prilagodbom zadataka, dodavanjem novih izvora sadržaja i eto spremni ste za novu generaciju. Na taj način osvrćete se na svoj prošli rad, zadržavate ono što ste dobro napravili, poboljšavate sebe i načine poučavanja.

Bogatstvo znanja je u dijeljenju, a digitalne pripreme je znatno lakše podijeliti nego papirnate. Zašto ne biste usporedili svoje pripreme s pripremama kolegica ili zajednički napravile novu verziju pripreme? I učitelji trebaju učiti, a najbolje učimo jedni od drugih. Začudili biste se koliko često ćete od kolega dobiti neku izvrsnu, jednostavnu ideju koja vama nije uopće pala na pamet.

Digitalne pripreme i prateće obrazovne sadržaje možete pohraniti i u oblaku pa ćete im moći pristupiti s bilo kojeg računala, naravno dokle god imamo struje i interneta. Naravno onda i poveznice na njih možete lako podijeliti s kolegama ma gdje god bili. Čini mi se da nismo više daleko od zajedničkih zbirki priprema ili možda prave online burze priprema. Eto, mnogo je razloga da postanete digitalni.

Vama prepuštam da razmislite o razlozima zašto ne biste prešli na digitalne pripreme, a u sljedećim člancima pisat ću o konkretnim programima koji su izvrstan suputnik.