Rad s roditeljima za sigurnost djece

shutterstock_2134502Razgovarajte o negativnom i istaknite pozitivne primjere korištenja interneta

U prošlom članku pisala sam o izazovima koje internet i društvene mreže stavljaju pred roditelje, a još jesenas o školskom kurikulumu “Sigurnost djece na internetu” (petzanet.HR). Kako smo zadnjih dana sve svjesniji mogućih opasnosti koje s interneta dohvaćaju našu djecu odlučila sam napisati još jedan tekst na tu temu, ovaj put namijenjen učiteljima koji žele s roditeljima proći kroz neke teme sigurnosti djece na internetu. Spomenuti školski kurikulum organiziran je u 80 tema, raspodijeljenih po svim razredima osnovne škole. Te teme možete obrađivati s učenicima kao dio Zdravstvenog odgoja, Građanskog odgoja i obrazovanja, Sata razrednika, Informatike ili bilo kojeg drugog predmeta prema vašim mogućnostima i potrebama. Želite li odabrati nekoliko tema za rad s roditeljima ovo su moj prijedlozi.

Elektroničko nasilje

Jasno naglasiti što sve je elektroničko nasilje. njegovu nepoželjnost, odgovornost svih nas da ga spriječimo i da pomognemo žrtvama. Na YouTube kanalu bit.ly/petzanetYT pronaći ćete niz animiranih priča i videozapisa koji vam mogu poslužiti kao podloga za raspravu i skretanje pažnje na sve krivce elektroničkog nasilja, kao i na mogućnosti prekidanja kruga zlostavljanja. Istaknite sprječavanje govora mržnje, diskriminacije, rasizma i ostalih neprihvatljivih ponašanja.  O toj temi uvijek treba iznova razgovarati dok svi ne shvate njenu ozbiljnost.

Prekomjerno dijeljenje

Za tu temu najčešće je dobar pristup šokiranje. Ja učenicima pokažem što sve o njima mogu pronaći na društvenim mrežama i internetu, s posebnim naglaskom na fotografije. Za roditelje pripremite neke stvarne primjere s YouTubea ili Facebooka, ali ne s njihovom djecom. Pokažite im primjere i porazgovarajte o tome kako su te fotografije i snimke stigle na internet, kakve su posljedice njihove dostupnosti te kako ih ukloniti. Razgovarajte o utjecaju vršnjaka te istaknite da nešto što svi rade ne znači da je to pametno raditi. Potaknite roditelje da kritički razmišljaju o osobnoj privatnosti, privatnosti djece te objavljivanju osobnih podataka.

Ovisnost

Računalo i mobitel su nam korisni dokle god se većina našeg života odvija u stvarnom, a ne samo virtualnom životu. Razgovarajte o uređajima koji se nalaze u dječjim sobama, nužnim mjerama za odvajanje od tih uređaja, potrebi fizičkih aktivnosti, boravka na svježem zraku i odmaranja očiju od ekrana. Pokažite kako prepoznati ponašanja koja ukazuju na pretjeranu uporabu interneta, ali i kako analizirati i reorganizirati vrijeme provedeno na internetu.

Kreativno izražavanje

Internet nema samo negativne strane, internet nisu samo društvene mreže i aplikacije za komunikaciju. Pokažite primjerima kako se razni online programi mogu upotrijebiti za kreativno izražavanje i djece i odraslih. Zajednički mogu izraditi neke online sadržaje, primjerice animaciju za bakin rođendan pa je podijeliti s obitelji. Povećanjem broja pozitivnih primjena interneta od strane djece i roditelja smanjujemo negativne načine i povećavamo njihovo razumijevanje kako i zašto koristiti internet za poboljšanje kvalitete života. Naša je dogovornost da djeca vide dobre primjere i prenesu ih u svoj svakodnevni život.

Cjeloživotno učenje

Moć interneta je u dostupnosti sadržaja. Naravno nisu svi sadržaji istiniti i točni i uvijek ih treba kritički procijeniti, ali ako želimo naučiti nešto, saznati neku informaciju najprije ćemo posegnuti za internetom. Dobar primjer za ovu temu su radionice gdje djeca i roditelji zajednički prolaze sadržaje za učenje, jedni drugima daju savjete i pomažu pri usvajanju sadržaja. Ponekad je za takve radionice dobro upariti različite roditelje i djecu. Djeca dobiju priliku pokazati roditeljima kako se snalaze na računalima, a roditelji djeci da se i oni sjećaju određenih sadržaja te da će zajednički brže doći do cilja. Igre osmišljene za Pet za net (petzanet.hr/igre ) mogu vam pritom dobro doći.

Pogledajte nastavne teme pripremljene u školskom kurikulumu “Sigurnost djece na internetu” odaberite što odgovara vašim učenicima, roditeljima, školi i upotrijebite. Sve je javno i besplatno dostupno na mrežnim stranicama petzanet.HR.