Yammer kao učinkovita virtualna učionica

yammer1Yammer je dio Microsoftove Office 365 usluge koja je besplatno dostupna svim učenicima i učiteljima u Hrvatskoj. Za korištenje Yammera potreban vam je naš nacionalni digitalni identitet AAI o kojem brine CARNet. To znači da u okruženje Yammera na yammer.com/skole.hr mogu ući samo osobe s @skole.hr identitetom, dakle učenici, učitelji i ostali djelatnicu u hrvatskim osnovnim i srednjim školama. O uvjetima korištenja i sigurnosti Yammera pisali smo već u Školskim novinama početkom veljače, a sad nastavljamo s konkretnim idejama kako učinkovito iskoristiti Yammerove mogućnosti.

Komunikacija

Kao i svakoj društvenoj mreži osnovna funkcionalnost Yammera je komunikacija među korisnicima. Nakon što učenike ili kolege okupite u grupu s njima ćete komunicirati pišući objave u grupi, komentirati, lajkati ili dijeliti te objave. Zgodna je mogućnost dijeljenja objave iz jedne grupe u drugu pa tako neku obavijest za učenike možete brzo podijeliti sa svim razredima. Preporučljivo je za označavanje nekih važnijih rasprava koristiti oznake # (Add topics) kako biste kasnije lakše pronašli sve objave o nekoj temi. Za komunikaciju vam je dostupan i chat, a ukoliko niste online, poruke će vam stizati na adresu vaše elektroničke pošte. Osim običnih poruka u Yammeru su vam na raspolaganju ankete (Polls) i pohvale (Praise) što vam ujedno daje mogućnost da učenike javno pohvalite za njihov rad.
Zgodno je u grupu staviti važne objave i podsjetnike (Notes), primjerice raspored, najavu roditeljskog sastanka, a meni osobno jednostavnije je učenicima odgovoriti na poruku u Yammeru nego biti dostupna na mobitelu.

Dijeljenje sadržaja

Uz objave ćete često zakvačiti razne privitke. Svakoj poruci možete dodati najviše 25 privitaka, a posebno je praktično riješeno prikazivanje slika i Officeovih datoteka za koje odmah imate i aktivan pretpregled. Svi privitci se osim uz poruke pojavljuju i u odjeljku Files pa ćete ih lako pronaći, pogledati, komentirati pa čak i dorađivati. Datoteke možete pregledavati i razvrstavati po grupama, vrsti i osobama, možete stavljati novije verzije istog dokumenta, a možete ih i preuzeti pa vam je Yammer ujedno i virtualno spremište.

S mojim učenicima sam ove mogućnosti iskoristila za rad na eTwinning projektima i zadacima iz matematike (zajednički rad na sadržajima i objavljivanje), prezentiranje srednjih škola (učenici su prezentacije objavljivali u Yammeru tako da sad imamo kompletnu zbirku prezentacija njima zanimljivih škola) i digitalnu galeriju (osmaši pohranjuju u Yammer fotografije svojih školskih dogodovština).

Suradnja

Yammer ima odlične mogućnosti za rad s prezentacijama i tekstualnim datotekama (PowerPoint i Word) koje ne samo da možete pregledavati unutar Yammera, nego po njima možete pisati, označavati, crtati i komentirati, a sve što napravite se automatski sprema na originalnoj datoteci. Svi članovi grupe mogu zajednički raditi na tim dokumentima, a nakon što je suradnja završena, možete datoteku označiti zvjezdicom što pokazuje da je to završna verzija te da je samo administrator može mijenjati. Datoteke možete poslati i elektroničkom poštom direktno iz Yammera.

Yammer omogućava pregled sadržaja razvrstan prema korisnicima pa ćete osim uobičajenog profila moći za korisnike pogledati koje poruke i poveznice su objavili te koje stavke su označili (Bookmark). Korištenjem tih mogućnosti možete učenicima pokazati kako mogu paziti na digitalne tragove koje ostavljaju i kako mogu svoju prisutnost na društvenoj mreži iskoristiti za prezentiranje svojih radova i uspjeha, kao svojevrsni e-portfolio.

Kako Yammer za @skole.hr obuhvaća sve učenike i učitelj u Hrvatskoj, glavni dio (All company) je otvoren za pola milijuna korisnika. Ne zaboravite napraviti grupe za učenike ili kolege i svakako upozorite učenike da u tom dijelu njihove poruke može pročitati i komentirati svatko s AAI identitetom te da sigurno ne žele svoje misli podijeliti baš sa svima.