YouTube – školski videoizlog

YTPrivlačnost videa ili rizik javnog objavljivanja

YouTube je mrežni servis za objavljivanje i dijeljenje videozapisa, a kako podržava praćenje i povezivanje korisnika te komentiranje možemo ga smatrati i društvenom mrežom. YouTube je pokrenut 2005. kao zaseban servis, ali ga je 2006. kupio Google i tijekom godina sve više povezivao s ostalim uslugama pa primjerice, Google Hangout omogućava emitiranje i snimanje videa na YouTube kanalu. YouTube nije posebno koristan za međusobno povezivanje učitelja i učenika nego kao službeni školski kanal za objavljivanje videozapisa. Naime, želite li videozapis s nekog školskog događanja objaviti na školskim mrežnim stranicama ili na stranicama projekta najprije ćete ga morati negdje na internetu objaviti. Postoji niz stranica za objavljivanje videozapisa, ali YouTube je najrašireniji i trenutačno najjednostavniji za korištenje, osim toga preveden je i na hrvatski.

Moje mišljenje je da svaka škola treba imati jedan službeni školski kanal na YouTubeu te da se samo taj kanal koristi za objavljivanje videozapisa snimljenih u školi, odnosno povezanih sa školskim aktivnostima. Na taj način se izbjegava višestruko objavljivanje, objavljivanje na privatnim YouTube kanalima ili objavljivanje bez dopuštenja. S druge strane uprava škole, učitelji i roditelji trebaju odobriti korištenje takvog službenog videokanala i osigurati da svi objavljeni videozapisi imaju dopuštenje za objavu, da su osobni podaci djece zaštićeni te da u videozapisima nema kršenja autorskih prava. Nakon objave na YouTubeu, videozapisi se mogu umetati u mrežne stranice, dijeliti na društvenim mrežama ili na druge načine, ali važno je da su svi videozapisi objavljeni na tom jednom službenom kanalu.

Obzirom da se Googleovi i YouTubeovi uvjeti korištenja isprepliću najjednostavnije je pretpostaviti da što vrijedi za jednu Googleovu uslugu vrijedi i za ostale. YouTube je poseban po tome što jako naglašava zaštitu autorskih prava i ima automatski nadzor nad sadržajima koje objavite pa u roku nekoliko minuta dobivate opomenu ako se koristite tuđom glazbom.

Pomoć i savjete za korištenje YouTubea pročitajte na bit.ly/YT-pomoc, a pravne informacije, sigurnost i autorska prava na bit.ly/YT-pravne. Prilikom objave videozapisa obratite pažnju na postavke privatnosti. Videozapise možete objaviti kao: javni – svima vidljivo i dostupno kod pretraživanja, nije javno dostupno – svatko s poveznicom može vidjeti video ili privatni – videozapis je dostupan samo vlasniku kanala.
Osim postavki vidljivosti videozapisa obavezno u naprednim postavkama isključite komentiranje i označite pod kojom dozvolom dijelite sadržaj.

YouTube čak ima i pripremljen kurikulum o digitalnom građanstvu u kojem su teme:

  • Pravila usluge YouTube
  • Kako prijaviti sadržaj putem usluge YouTube
  • Kako zaštititi svoju privatnost online
  • Kako biti odgovoran član YouTube zajednice
  • Kako biti angažiran građanin u virtualnom svijetu.

 

YouTube možete koristiti za objavljivanje videozapisa snimljenih na raznim školskim događanjima, izletima, projektima, utakmicama, ali ga možete upotrijebiti i za objavljivanje obrazovnih sadržaja, odnosno kao platformu za obrnutu učionicu. Učitelji mogu snimiti videozapise, objaviti ih na školskom YouTube kanalu pa zatim koristiti za poticanje učenika na samostalno učenje, istraživanje ili kao zbirku sadržaja za ponavljanje. Na sličan način mogu i učenici snimati videozapise u kojima objašnjavaju neke sadržaje. Posebno je učinkovito ako učenici pritom i pokazuju način rješavanja zadataka, pišući na ploči, papiru ili ako se koriste nekim digitalnim načinom snimanja pa snimaju zaslon računala. Na taj način učenici uče prilikom osmišljavanja i snimanja videozapisa, a svi ostali mogu iz njihovih snimki učiti sadržaje. Meni osobno to zvuči bolje od snimki iz Khan Academy.

Naravno, osim sadržaja koji sami pripremite i objavite na YouTubeu imate gotovo beskonačnu količinu videozapisa o svim mogućim temama, a postoje već pripremljeni popisi (playlist) videozapisa za obrazovanje koji samo čekaju na vas.

197 Educational YouTube Channels You Should Know About