Oslonite se na oblake

Želite li na računalu imati 5 u 1 kombinaciju preporučujem OneNote.

Kako biste učinkovito iskoristili računalo da vam pomaže u radu, da bude i sredstvo za učenje i sredstvo za poučavanje isprobajte Microsoft Office OneNote. Program je besplatno dostupan na stranicama office365.skole.hr ili onenote.com na kojoj se nalazi i niz uputa i savjeta na hrvatskom jeziku.

U prošlom članku pisala sam kako ga iskoristiti za organizaciju i praćenje učiteljskog posla, a ovaj put tema su interaktivne lekcije, tj. obrazovni sadržaji koje možete u OneNoteu pripremiti za svoje učenike. Tako pripremljene interaktivne lekcije možete koristiti tijekom školskog sata, ali i omogućiti da ih učenici samostalno rješavaju.

Postizanje interaktivnosti i dijeljenja OneNote bilježnice s učenicima moguće je na dva načina. Prvi jednostavniji je korištenjem klasične OneNote bilježnice koju pri stvaranju postavite na online spremište OneDrive te poveznicom podijelite s učenicima uz dopuštenje za uređivanje. Na tako napravljenoj bilježnici svi uređivači imaju jednaka dopuštenja, tj. svi mogu pisati i mijenjati sadržaje. Drugi način je napredniji i složeniji jer morate koristiti OneNote Class Notebook Creator, koji nam je dostupan na CARNetovom Office 365 pod Moje aplikacije. Takva razredna bilježnica omogućava suradnju s učenicima i učiteljima, dijeljenje zadataka, prikupljanje rješenja koje su učenici napisali te davanje povratnih informacija.

Razredna bilježnica (Class Notebook) ima tri dijela, odnosno grupa stranica s različitim dozvolama dijeljenja:

  • Colaboration space u kojem i učenici i učitelji mogu mijenjati sadržaje. Taj dio namijenjen je grupnom radu i suradnji na zajedničkim zadacima.
  • Content Library omogućava uređivanje i mijenjanje sadržaja samo učiteljima. Učenici te stranice mogu pregledavati i kopirati. Taj dio predviđen je za objavljivanje raznih sadržaja za učenje i zadataka.
  • Student Notebooks je privatni dio za učenike. Svaki učenik vidi samo svoju bilježnicu i može u njoj pisati i mijenjati sadržaje. Učitelj vidi i može uređivati sve učeničke bilježnice. Taj dio namijenjen je individualnom radu učenika.

Koriste li vaši učenici @skole.hr račune za Office 365 oni će automatski dobiti obavijesti da je s njima podijeljena nova bilježnica, koja je dostupna u dijeljenoj mapi na OneDriveu.

Obrazovni sadržaji koje pripremate u OneNoteu mogu sadržavati tekstove, slike, poveznice pa čak i  audio i video snimke, koje napravite direktno u OneNoteu i po potrebi popratite označavanjem na stranici. Možete primjerice na stranicu staviti slike poznatih skladatelja i snimke njihovih djela koje učenici trebaju povezati crtanjem. Sadržaje s interneta dodajte jednostavnim kopiranjem i lijepljenjem pri čemu OneNote automatski dopisuje i URL adresu sadržaja.

Na stranicu možete kao privitke dodati različite datoteke koje učenici otvaraju klikom iz samog OneNotea bez potrebe traženja po mapama. Možete i staviti poveznice na već postojeće stranice u OneNoteu pa na taj način povezati različite odjeljke. Primjerice vi imate sve radne zadatke u istoimenom odjeljku, a učenicima na stranici lekcije stavljate poveznicu na određeni radni zadatak. Možete učenicima zadati riječi stranog jezika, a oni na stranicu trebaju umetnuti svoju snimku kako ih izgovaraju. Na raspolaganju vam je i niz matematičkih alata, od geometrijskih likova, pisanja formula i izraza do funkcija i računanja u OneNoteu.

Pregledavanje i vrednovanje učeničkih radova u OneNoteu daje dodatnu dimenziju procesu učenja i poučavanja omogućavajući nama učiteljima da snimimo audio ili video komentar uz istovremeno označavanje dijelova stranice bojom. Možete učenicima docrtati i dopisati objašnjenja ili ih uputiti na dodatne sadržaje stavljanjem poveznica. Dakle uz interaktivne lekcije imate i interaktivne povratne informacije učenicima. Uz ovakav rad, ispravljanje provjera znanja više nije monotono.

Ovo je samo dio mogućnosti OneNotea, još savjeta i načina korištenja možete pronaći i na stranici CARNetovog Office 365.

Izvor slike Microsoft Educator Excange konferencija.