Prevencija, reakcija i zdrav razum

red-buttonZavršno ponavljanje ili što ne biste smjeli zaboraviti

Ove godine pričali smo o raznim aspektima sigurnog korištenja interneta, od sigurnosti djece na internetu, odgovornog korištenja različitih programa u obrazovanju, uvođenja školskog kurikuluma petzanet.HR do politike prihvatljivog korištenja i etičkog kodeksa. Naravno sažeti cijelu godinu u jedan članak nije lako, ali skrenimo pažnju još jednom na tri najvažnije stvari.

Prevencija

Vještine i stavovi primjerenog, odgovornog i sigurnog korištenja interneta i mobilnih uređaja stječu se učenjem i korištenjem u stvarnim situacijama. Učitelji su prave osobe da učenike tome pouče, kroz osobne primjere, koristeći tehnologije za realizaciju obrazovnih ciljeva, raspravljajući o raznim primjerima iz svakodnevnog života i povezujući učenike s vršnjacima na suradničkom radu u online okruženju.

Nemojte pretpostaviti da učenici znaju sve što treba o korištenju tehnologija jer oni zapravo previše toga ne znaju, a misle kako sve znaju. Lakše je učenike pripremiti na moguće nezgodne situacije u virtualnom svijetu nego pokušavati spašavati stvar kad se nešto zaista dogodi. Potičite ih na pristojno i uljudno komuniciranje, uvažavanje drugih, otvorenost za suradnju i prihvaćanje različitost. Analizirajte primjere prekomjernog dijeljenja online, digitalne tragove koje ostavljaju poznate osobe i zajednički pogledajte kakve ste tragove ostavili. Dajte učenicima priliku da zaista isprobaju online komunikaciju i suradnju i to u sigurnom virtualnom okruženju. Ne zaboravite uvijek i u svakoj prilici brinuti o zaštiti njihovih osobnih podataka.

Reakcija

Nemojte ignorirati ono što vidite i pročitate na internetu ili ono što čujete o nekim online aktivnostima. Reagirajte!

Govor mržnje širi se internetom jer je ljudima lakše slegnuti ramenima i ignorirati nego zauzeti stav i jasno pokazati što i zašto nije dobro. Svatko od nas treba reagirati i prijaviti online nasilnike, prijaviti nepoćudne sadržaje na koje naiđemo, odgovoriti na bezobraznu poruku ili blokirati osobe koje šire mržnju. Kad se mi ili naši učenici nađemo u takvoj situaciji, možda će već biti  kasno.
Tome poučite i svoje učenike – svi zajedno trebamo biti protiv elektroničkog nasilja i govora mržnje – jasno i glasno. Najučinkovitiji način rješavanja elektroničkog nasilja nije pasivno promatranje nego aktivno uključivanje i pokazivanje stava. Naučite učenike da ne okreću glavu nego pomognu prijateljima i obrate se za pomoć odraslima.

Zdrav razum

Ako nešto izgleda predobro da bi bilo istinito, vjerojatno je podvala. U današnje vrijeme više štete naprave sami korisnici nego neki računalni virusi, a sve zato jer smo zaboravili koristiti zdrav razum.

Promislite prije nego li kliknete na neku poveznicu, objavite sliku, komentirate na društvenoj mreži, podijelite i lajkate neki članak. Zaustavite se na tren, promislite i ne klikajte na sve što dobijete elektroničkom poštom, vidite na mrežnim stranicama ili u raznim programima.
Pročitajte uvjete korištenja aplikacija i programa i ne prihvaćajte one kojima vlasništvo nad svojim slikama, datotekama i porukama dajete tvrtkama. Prije nego li isprobate neki od facebookovskih kvizova pogledajte je li vrijedan prodaje svih vaših osobnih podataka i osobnih podataka vaših prijatelja. Morate li baš svaku glupost isprobati?

Posebno oprezni budite pri odabiru i korištenju programa koje ćete koristiti s učenicima jer biste pritom mogli i prekršiti Zakon o zaštiti osobnih podataka i Kazneni zakon.

Promičite zdravorazumski pristup kod učenika, skrećite im pažnju na razne primjere prevara i krađa osobnih podataka. Zajednički ih analizirajte kako bi učenici stekli vještine kritičkog promišljanja i primjerenog reagiranja.

Primjereno, odgovorno i sigurno korištenje interneta briga je svih nas i nemate više vremena čekati da to netko drugi napravi – počnite odmah.